Wat is een Elopement?

elopement wijk aan zee

Opzoek naar een intieme manier van het vieren van jullie bruiloft? Misschien is een elopement bruiloft wel wat voor jullie!

Je ziet de term “elopement” wedding steeds vaker voorbij komen. Maar wat betekend het eigenlijk? In de Verenigde Staten wordt “elopement” gebruikt wanneer een koppel besluit om stiekem samen te trouwen. Denk aan een bruiloft in het kapelletje in Las Vegas, of een spontaan ja-woord op Hawaii.

In Europa wordt de term gebruikt om aan te geven dat het bruidspaar in klein gezelschap trouwt. Soms is dit alleen met z’n tweetjes, maar dit kan ook alleen met de getuigen zijn, of de ouders.

Steeds meer koppels kiezen voor deze intieme manier van trouwen. In deze blog vertel ik over de voor- en nadelen van deze ceremonie vorm zodat je kunt kijken of dit bij jullie past.

Waarom een Elopement Bruiloft?

Deze vorm van trouwen is perfect als je het fijn en mooi vindt om in een intiem gezelschap jullie liefde te vieren. Een elopement neemt veel stress weg wat betreft het plannen van een ‘perfecte bruiloft’.

Wanneer jullie samen trouwen, hoef je totaal geen rekening te houden met wat vrienden en familie zouden willen of vinden. Je kunt helemaal focussen op jouw eigen droom.

Zo kan het prachtig zijn een elopement bruiloft te vieren op een bijzondere locatie, bijv. in het buitenland. Omdat je veel kosten kunt besparen met deze vorm van trouwen, kun je je budget een beetje anders gaan verdelen. Zo kun je de ceremonie bijvoorbeeld onderdeel laten zijn van jullie huwelijksreis! Tip: Zou je graag op een Grieks eiland willen trouwen? Neem dan een kijkje op de instagram pagina van Julia & Evita.

aanzoek lachen champagne wijk aan zee

Een elopement bruiloft kan breken met alle traditionele vormen van trouwen. Zo hoef je niet ‘officieel’ te tekenen voor jullie huwelijk. Je kan er voor kiezen elkaar de liefde te verklaren op een ceremoniële manier. Het hoeft dus helemaal geen formele verklaring te zijn.
Natuurlijk kun je er voor kiezen het juridische stukje te regelen als jullie terugkomen, maar dat kan dus op elk gekozen moment.

Een elopement bruiloft draait echt om de liefde tussen jullie twee. Het is daarom heel mooi om de liefde naar elkaar uit te spreken in de vorm van vows ofwel geloften. Hierin kun je elkaar vertellen waarom je zo graag met de ander ’trouwt’ en wat dit voor jouw betekent. Super persoonlijk en intiem, en op deze manier hoef je dit niet te delen met vrienden of familie.

De voordelen van een Elopement

 • Een elopement bruiloft is de ideale manier van trouwen wanneer je niet houdt van in het middelpunt van de belangstelling staan.
 • Budget technisch is deze vorm ook voordelig. Je hebt geen kosten aan gasten.
 • Je kunt je budget anders verdelen. Als je bijv. 4 gasten uitnodigt kun je kiezen voor een speciaal diner. Wanneer je echt met z’n tweetjes gaat elopen, kun je er ook voor kiezen dit op een bijzondere locatie te doen in het buitenland.
 • Deze vorm van trouwen geeft over het algemeen minder stress. Je hoeft namelijk met niemand rekening te houden en je hoeft minder te regelen (denk aan uitnodigen, overnachtingen, menu’s etc)

De nadelen van een Elopement

 • De keuze voor intiem trouwen hangt samen met weinig tot geen gasten bij jullie ja-woord. Dit kunnen vrienden en familie jammer vinden. Bereid je dus voor op reacties die hierover kunnen komen.
 • Weinig tot geen gasten betekent ook dat je dus geen feest hebt na jullie ceremonie. Het samen vieren wat vaak een groot onderdeel is van een bruiloft valt weg. Bedenk dus goed of dit is wat je wilt. (Natuurlijk kun je er ook voor kiezen wel een feest s’avonds te geven of bijv. een engagement party op een eerder moment)
trouwen in het bos fotoshoot koppel

Tips bij een Elopement ceremonie

 1. Het leuke van een elopement is dat je echt overal van kan afwijken. Je kunt gaan voor een bijzondere trouwoutfit, wel of geen bruidsboeket en/of trouwringen. Droom je altijd al van een traditionele trouwjurk? Ook dat kan bij een elopement ceremonie. Tip: wanneer je je haar / make up laat doen, zeg dan dat het voor een speciale gelegenheid is. Dit scheelt vaak kosten, want zodra je het woord ’trouwen’ noemt stijgen de prijzen 😉
 2. Aangezien jullie met z’n tweetjes zijn, kan het heel mooi zijn om uitgebreide geloftes naar elkaar te schrijven en voor te lezen. Je kunt bij jullie ceremonie laten begeleiden door een ceremonie spreker, maar dat hoeft natuurlijk niet! Je kunt jouw vader of moeder de ceremonie laten leiden, en voornamelijk zelf uitspreken waarom je graag met elkaar trouwt.
 3. Aangezien je er voor kiest zonder (alle) familie / vrienden te trouwen is het mooi om een goede bruiloft foto- en videograaf aanwezig te laten zijn bij jullie elopement. Zo kun je jouw dierbaren achteraf laten meegenieten met jullie bijzondere moment. En het is natuurlijk een hele mooie herinnering voor jullie zelf om aan terug te denken. Hoe je een goede videograaf kiest lees je hier.
 4. Zorg er voor dat je de belangrijkste mensen in jouw leven op de hoogte stelt van jullie plan voor een elopement. Een post op instagram wanneer alles al is gebeurd kan soms niet zo goed vallen. Het is fijn om persoonlijk uit te leggen waarom je hebt gekozen voor een intieme ceremonie. Zo verklein je de kans dat vrienden en/of familie erg teleurgesteld worden.
 5. Let erop dat je wanneer je in het buitenland trouwt, checkt wat de regels zijn omtrent trouwen. Je kunt bijv. ‘officieel’ trouwen bij de gemeente in NL en de ceremonie houden in het buitenland. Maar je kunt ook een BABS inhuren in NL om jullie ceremonie te begeleiden en jullie ook direct officieel te trouwen.
trouwen in het bos bruid

Conclusie

Is in de spotlight staan niks voor jullie? Maar zou je stiekem wel graag willen trouwen met jouw partner, maar dan zonder alle poespas en stress eromheen? Dan zou een Elopement Bruiloft perfect kunnen zijn. Een kleine, intieme ceremonie waarbij jij zelf kiest voor wat jij mooi en leuk vindt.