Hoe kies je een videograaf voor jouw bruiloft?

Kus elopment wijk aan zee

Wanneer de datum van jullie bruiloft bekend is, kan het echte plannen beginnen! Over het algemeen is het handig om te beginnen met een foto- en videograaf. Foto- en videografen nemen namelijk maar een gelimiteerd aantal bruiloften per jaar aan, en kunnen natuurlijk maar één huwelijk per datum filmen.

Wil je rustig kunnen vergelijken en opzoek naar de persoon die het beste bij jullie past, wacht hier dan niet te lang mee! Minstens 8 maanden van te voren is hierin aan te raden.

Deze blog focust zich op de keuze van een videograaf. Waar moet je nu op letten bij je zoektocht? En hoe vind je de persoon die het beste bij jullie past (als koppel)?

Stijl

Het eindresultaat van de videograaf is jullie trouwfilm. Belangrijk bij de keuze voor een videograaf is de stijl die hij of zij gebruikt in de montage van de video. Dit ziet bijvoorbeeld op de kleuren, de snelheid in de montage en gebruik van gesproken tekst.

De beste manier om de stijl van de videograaf te leren kennen, is om een aantal video’s te bekijken uit het portfolio. Vaak zie je dan al snel een persoonlijke stijl naar voren komen. Wordt er gebruik gemaakt van flashbacks of niet? Hoe is de dynamiek in de video? En wat vind je van de muziek die wordt gebruikt?

fotoshoot koppel jurk trouwen italië

Wij werken bij Creative Dreamers ook met een duidelijke persoonlijke stijl. Die zouden wij omschrijven als cinematisch (bioscoopfilm achtig) en romantisch. De uiteindelijke montage stemmen wij altijd af op het gevoel wat wij overhouden aan de trouwdag.

De trouwfilm moet echt een herinnering zijn aan jullie dag, zowel in kleuren, beelden als muziek. En geen trouwdag is hetzelfde, vandaar dat de stijl daar ook op wordt afgestemd.

Ook kunnen wij op verzoek rekening houden met wensen van het bruidspaar. Vind je het mooi om een meer ‘flashy’ snelle montage te hebben, of ga je liever voor een realistische documentaire achtige weergave van jullie dag? Dit bespreken we allemaal in de kennismaking zodat het eindresultaat 100% overeenkomt met jullie verwachting hiervan.

Persoonlijke klik

Belangrijk om over na te denken zijn de momenten die je graag wilt terugzien in de video. Vaak beginnen wij al met filmen bij het opmaken en aankleden. Dit zijn prachtige momenten, vaak met de ouders van het bruidspaar erbij, en daarom ook heel intiem.

Het is daarom super belangrijk dat je je prettig voelt bij de mensen om je heen. In principe bewegen foto- en videografen zich als ‘vliegen op de muur’, maar de klik moet er zeker zijn. Het team om je heen bepaalt namelijk ook heel erg de sfeer van de dag. Een rustige energie zorgt voor minder zenuwen en focus op waar het allemaal om draait: jullie liefde!

videograaf nerissa camera

Ook voor ons als videografen is het belangrijk om een klik te voelen met het bruidspaar. De trouwfilm is een weerspiegeling van de bruid, bruidegom, gasten en omgeving. Als videografen moet je dit dus wel echt kunnen voelen om het goed te kunnen overbrengen.

Een kennismaking is daarom perfect om te kijken of de match er is. Bij ons kan dit via de telefoon, facetime of gewoon een ouderwets kopje koffie!

Wil je laagdrempelig kennismaken met verschillende leveranciers? Overweeg dan een bezoekje aan de (gratis!) trouwbeurs op 30 oktober in Amsterdam!

Reviews

Heeft de videograaf het gevoel van de dag goed over weten te brengen in de trouwfilm? Door reviews te lezen kun je er achter komen of de videograaf, en de trouwfilm, uiteindelijk hebben voldaan aan de verwachtingen van het bruidspaar.

Komt dit duidelijk naar voren in de reviews van bruidsparen? Dan zit je goed 🙂

Budget

Ook niet geheel onbelangrijk; was is het budget dat je wilt uitgeven aan een videograaf? Naast de aanwezigheid van de videograaf op jullie dag (vaak zo’n 12 uur), zit het meeste werk van de trouwfilm in de montage. Wil je jullie geloftes en delen van speeches verwerkt in de video? Het verwerken van audio kost extra tijd in de montage.

Ook het bewerken van de kleuren (ofwel color correction) neemt tijd in beslag. Wanneer dit goed wordt gedaan, geeft het een video extra sfeer en prachtige heldere kleuren.

Ook de mate van storytelling zijn belangrijk in het vergelijken van video’s en prijzen. Het samenstellen van een pakkend verhaal van jullie dag, met alle highlights hierin verwerkt kost meer tijd dan het achterelkaar plaatsen van beelden in chronologische volgorde. Dit merk je in de dynamiek van de video, en is ook een keuze die te maken heeft met stijl.

Dan is er nog de keuze voor een second shooter, ofwel tweede videograaf. Bij meer dan 40 gasten adviseren wij altijd een tweede videograaf om geen belangrijke momenten te missen op film. Ook zorgt een tweede videograaf ervoor dat je van een bijzonder moment zowel de blik van de bruid als de bruidegom kunt filmen.

Als videograaf alleen is dat niet mogelijk, dus dit element is goed om rekening mee te houden. Het zorgt namelijk voor een verschil in beelden en eind resultaat.

Dit soort keuzes zorgen voor een verschil in prijs. Voor elk budget is er wel een een videograaf te vinden, maar dit heeft invloed op de soort trouwfilm. Bekijk en bedenk daarom goed wat je wilt en neem dit mee in je overweging rondom budget.

Conclusie

Bepaal op basis van portfolio en reviews of de stijl bij jou past en bepaal aan de hand van de kennismaking of die perfecte match er is. Op die manier ben je verzekerd van een prachtige trouwfilm als blijvende herinnering van jullie dag.